Stiglo je leto i došlo je vreme da pripremite Vaše vozilo za predstojeću sezonu. Potrudite se da pripreme izvršite još pre leta, ali ukoliko niste stigli, početak leta je idealan trenutak. Toplo vreme i duga putovanja su idealni za kvarove, pa ukoliko imate neku pukotinu na crevu ili Vam curi hladnjak, nedovoljno su Vam naduvane gume ili motor nije čist, vožnja bi mogla da bude znatno otežana. Pročitajte naše savete kako biste bezbedno i bezbrižno dočekali tople dane

Priprema automobila za leto

Provera guma
Prema nekim procenama samo desetak odsto vozača proverava pritisak u pneumaticima redovno. A upravo zbog tropskih vrućina preduvana, nedovoljno naduvana ili oštećena guma može biti najopasnija. Zato obavezno proverite ili se raspitajte koji je pritisak idealan za Vašu gumu i trudite se da ga održite redovnom proverom. Ukoliko su Vam gume nedovoljno naduvane, može doći do širenja u stranu, a kada se tome dodaju vrućine lako se može desiti da guma pukne. Prenaduvana guma, sa druge strane, ima manje dodirnih tačaka sa tlom i povećava nestabilnost vozila. Takođe ne zaboravite da proverite da li Vam je dobra rezervna guma i da li je dovoljno naduvana.
Stavite letnje gume
Ako to još niste uradili, zamenite zimske gume letnjim. Osim smanjene buke i povećanja udobnosti vožnje, sačuvaćete zimske gume koje se na višim letnjim temperaturama brže troše.
Provera ulja
Ovo je najbitnija stavka u Vašem vozilu. Ulje održava rad delova motora čistim, glatkim i rashlađenim. Kod većine vozila ulje se menja na oko 10.000 pređenih kilometara, mada stručnjaci preporučuju na 5000 ili na svaka tri meseca. Leti ulje posebno treba proveravati, jer je zbog vrućine veća verovatnoća da se pregreje motor. Pre dužeg puta obavezno proverite nivo ulja u motoru.
Proverite creva i kaiševe
Da bi sve prošlo glatko na putovanju, najbitnije je da motor ostane što hladniji. Upravo zbog toga morate da proverite creva i kaiševe. Creva koja su na hladnjaku pomažu da tečnost za hlađenje prolazi kroz blok motora, dok kaiševi pokreću ventilator koji omogućava rashlađivanje sistema. Ukoliko creva napuknu ili kaiševi puknu, hladnjak će se pregrejati i Vaš auto će brzo stati. Proverite da li su creva čvrsta. Najosetljiviji delovi creva su oni koji se nalaze najbliže hladnjaku ili motoru. Kaiševe možete proveriti i vizuelno.
Provera brisača
Neprijatnosti zbog pljuskova možete izbeći ako zamenite metlice na brisačima. Ukoliko Vaši brisači ostavljaju tragove na šoferšajbni prilikom brisanja ili je potrebno više zamaha da se voda obriše sa stakla, znajte da je vreme za zamenu metlica. Ako nikad niste ovo radili, najbolje je da pogledate na koji način su stare metlice prikačene na brisače pre nego što ih skinete ili da jednostavno kola odvezete u servis.
Proverite kočnice
Kočnice su najbitnije za bezbednost u vožnji. Ukoliko je pedala kočnice meka i labava, tvrda i otporna na pritisak, ukoliko stoji previsoko ili prenisko ili pak stvara buku, vreme je za pregled kočnica.
Proverite hladnjak
Iako su automobili u mogućnosti da rade zagrejani, postoji ograničenje. Optimalna radna temperatura motora sa unutrašnjim sagorevanjem je oko 93 stepena Celzijusa. Ukoliko se motor previše zagreje, može se dogoditi da se metalni delovi otope što dovodi do velikih problema. Većina kola ima rashladni sistem koji koristi rashladnu tečnost. Ipak, kada vozite po visokim temperaturama, rashladna tečnost se kombinuje sa vodom u odnosu 1:1, a možete kupiti i već pripremljenju mešavinu. Ukoliko primetite da postoji barica rashladne tečnosti ispod Vašeg vozila koje je parkirano na tom mestu neko vreme, znači da je procurela iz hladnjaka. Što pre ga odnesite u servis da se proveri stanje rashladnog sistema.
Obavezno proverite akumulator
Visoke temperature mogu pogubno da utiču na akumulator. Naime, vrućina ubrzava hemijske reakcije unutar akumulatora, zato on može da se prepuni, te dolazi do skaćivanja njegovog veka trajanja. Najbolji način za održavanje akumulatora je da stalno bude čist. Ako posumnjate da je akumulator prepunjen ili se brzo prazni, najbolje bi bilo da kupite novi.
Proverite klimu
Najbolji način da proverite da li je Vaša klima u kvaru je provera da li može da održi temperaturu od najmanje deset stepeni manjom u odnosu na spoljne temperature. Najčešći razlog lošeg funkcionisanja klima uređaja je nizak nivo rashladnika. S obzirom na to da su savremeni klima uređaji dosta kompleksni, najbolje je da prilikom kvara odvezete vozilo na pregled kod mehaničara.
Kočnice
Tokom zime, vlažni i snežni uslovi vožnje sa puno soli ostavljaju tragove na Vašim kočnicama. Proveravajte ispravnost kočnica redovno, prema preporuci proizvođača Vašeg vozila ili češće, a posebno ukoliko se spremate za duže putovanje. Proverite istrošenost kočionih pločica i paknova i funkcionalnost ostalih delova kočionog sistema. Ako primetite bilo kakvo odstupanje od pravilnog funkcionisanja, obratite se servisu.
Akumulator
Letnje vrućine testiraju krajnje mogućnosti Vašeg akumulatora. Proverite ispravnost akumulatora, očistite koroziju sa kontakta i klema, zategnite ponovo sve spojeve. Proverite nivo elektrolita i po potrebi dolijte destilovanu vodu. U slučaju istrošenosti akumulatora, zamenite ga novim.
Obavezna oprema
Proverite sadržaj i funkcionalnost bezbednosne opreme. To se posebno odnosi na sigurnosni trougao, prvu pomoć i zaštitni prsluk. Takođe, proverite dizalicu i rezervni točak. Nabavite sprej za brzu popravku guma.
Provera nivoa tečnosti
Proverite nivo svih tečnosti u vozilu, rashladne, kočione, servo tečnosti. Nabavite tečnost za pranje vetrobranskog stakla za letnji period. Takve tečnosti sadrže dodatke za efikasnije uklanjanje insekata sa vetrobrana.

Kontrolni pregled automobila

Veoma je važno da vozilo pripremite svoje vozilo za letnju sezonu. Preporučujemo da kontrolni pregled vozila obavite bar jednom godišnje, posebno pred odlazak na duži put.
Auto Mika servis nudi usluge pregleda vozila.
Ne zaboravite da je kontrolni pregled samo kontrolni. Posle pregleda ćete imati uvid u stanje svog vozila. To ne podrazumeva da je vozilo ispravno. Ukoliko se ustanovi da postoje kvarovi, možda će biti potrebno da ostane u servisu. Zato zakažite kontrolni pregled vozila na vreme.

Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju, Vaš Auto Mika!