Briga o automobilu je izuzetno bitna, a redovno servisiranje može vam pomoći da svoj automobil čuvate u optimalnom stanju i da mu omogućite pravilan rad. Stoga, nikada ne bi trebalo štedeti na održavanju vozila, već bi bilo najbolje da ozbiljno pristupite svakom “propisanom” održavanju automobila.
Ukoliko planirate da idete na neki duži put, bilo bi pametno da priprema za letovanje obuhvati i veliki servis na automobilu, ukoliko je vreme za tako nešto. Svakako je mnogo bolje preduhitriti problem nego čekati da do problema dođe. Stoga je redovan servis važno obavljati redovno i onda kada je, prema svojstvima svakog automobila, predviđeno da se on obavi, a ne kada vas nužda natera na to.
Kada se radi veliki servis na automobilu?
Na nekim automobilima, prema fabričkim uputstvima, predviđeno je da se veliki servis radi na pređenih 120 ili 240 hiljada kilometara. Međutim, praksa pokazuje da bi veliki servis trebalo obavljati na svakih 60 do 80 hiljada kilometara, ili na svakih četiri do pet godina ukoliko se za to vreme ne dostigne ta kilometraža. Naravno, ovo zavisi i od uslova u kojima se vozilo koristi. Stoga je na pitanje kilometraže teško dati precizan odgovor.
Ako ste drugi ili treći vlasnik automobila, odnosno ako se kupili polovni automobil koji nije održavan kod ovlašćenog servisera, preporuka je da tokom manjih servisa zatražite od mehaničara da pregleda i stanje zupčastog kaiša, španera i rolera. Na njih se najčešće ne obraća tako često pažnja, a znatno utiču na vozne osobine samog automobila.

Šta konkretno podrazumeva veliki servis?

Bitno je da znate koje su to sve stvari koje treba da se zamene tokom velikog servisa automobila. Potrebna je zamena zupčastog kaiša, klinastog kaiša, španera, vodene pumpe, antifriza, rolera. Zamena zupčastog kaiša je posebno važna jer ukoliko dođe do njegovog pucanja može nastati prava havarija motora.
Razlike između dizelaša i benzinaca nema, veliki servis je jednak za oba tipa motora, jedino postoji mala razlika, ukoliko automobil ima lanac umesto zupčastog kaiša. Stoga, ako vaš automobil ima lanac, obavezno je da menjate: kanalni kaiš, rolere ,španer, vodenu pumpu.

Kako biste sačuvali sve optimalne performanse vašeg automobila, i kako biste izbegli da vas iznenada ostavi na putu, potrebno je da redovno vodite brigu o njegovom servisiranju i kontrolisanju.
Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!