Prvo da počneo od kvačila…

Šta je kvačilo?

Kvačilo je mehanička naprava koja ima ulogu da spoji dva rotirajuća vratila. Sa tim u vidu, ne treba da čudi da mnogi uređaji imaju sopstvena kvačila, ali ćemo se danas fokusirati na kvačilo koje se nalazi između motora i menjača automobila.

Zašto nam je potrebno kvačilo?

Vašem mezimcu je potrebno kvačilo zato što se radilica motora obrće sve vreme dok je automobil upaljen, ali to nije slučaj sa točkovima. Iz tog razloga se pri paljenju automobila pritiska papučica kvačila, kako bi se točkovi odvojili od motora i da se automobil ne bi naglo cimnuo.
Isto važi prilikom zaustavljanja automobila. Kočnice su nam potrebne da zaustavimo kretanje, ali da biste to uradili bez da uništite motor, točkovi treba da budu odvojeni od motora.
Kvačilo nam omogućava da glatko povežemo rotirajuću radilicu motora sa stacionarnim vratilom menjača, kao i tokom menjanja brzina.

Delovi kvačila

Set kvačila se sastoji iz više sitnih delova, ali glavne komponente seta kvačila su potisni ležaj, korpa i lamela. Korpa kvačila je zapravo skup više delova (korpa, lepeza, nitne, potisna ploča). Ova tri dela uglavnom sadrži svaki set kvačila, dok neki podrazumevaju i zamajac, ali se on obično kupuje odvojeno.

Danas ćemo govoriti i o ulozi zamajca.

Zamajac se može pojednostavljeno opisati kao integralni deo sklopa kvačila koji povezuje transmisiju s motorom, obezbeđujući masu za rotacionu inerciju, sprečavajući na taj način da se motor ugasi kada podignete stopalo s papučice gasa.
Predstavlja integralni deo manuelnog menjača, a budući da je izložen konstatnom habanju i trošenju, na kraju će otkazati, što će za posledicu imati nemogućnost menjanja stepena prenosa.
Ukoliko posedujete mezimca sa manuelnim menjačem, imajte u vidu da će zamajac „ispustiti dušu“ pre ili kasnije, a evo nekoliko signala koji će javiti šta se sprema:

  1. Proklizavanje
  2. Otpor kvačila
  3. Vibriranje papučice kvačila
  4. Miris paljevine u kabini
  5. “Čangrljanje” u kvačilu

U Auto Miki možete pronaći sve vrste potrošnih delova za vaše mezimce uključujući setove kvačila i zamajac jer smo mi tu zbog vas!
Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!