Ako primetite da su izduvni gasovi tvog mezimca dobili boju, to je skoro siguran znak da sa motorom nešto nije u redu…
Izduvni gasovi iz vozila uglavnom su bezbojni i kada su takvi sa motorom i sagorevanjem je sve u redu. Eventualno može da se desi, kada je vreme hladno, da dim iz auspuha usled kondenzacije, ima belu boju.
Međutim, ako primetite da su izduvni gasovi dobili boju i to uvek (čak i kada nije hladno), to je skoro siguran znak da sa vašim ljubimcem nešto nije u redu.

Plavičasti dim iz auspuha

Ovo je znak da motor u nekom delu dobija ulje koje curi, zbog čega ono sagoreva. To može da bude signal za više različitih problema, od ventila koji popušta pa sve do oštećenih cilindara. Ako ostavimo automobil duže da radi kada primetimo plavičasti dim, može doći do niza oštećenja, od različitih senzora, pa sve do toga da zbog nestanka ulja u motoru dođe do pada pritiska u sistemu.

Plavičasti dim iz auspuha

Ako iz auspuha izlazi beli dim, a već ste isključili mogućnost da je u pitanju kondenzacija (kada se prebrzo startuje i krene po hladnom vremenu, pre nego što motor postigne radnu temperature), to može da bude loš znak. Beli dim je znak da negde u motoru gori tečnost za hlađenje ili neka druga tečnost koja služi za transmisiju. Takođe, ako vozite dizelaša i vidite izduvne gasove bele boje, može biti znak da kroz sistem prolazi gorivo koje nije sagorelo. Ako se beli dim javlja tokom cele vožnje, to je siguran znak nekog od navedenih kvarova.

Plavičasti dim iz auspuha

Crni dim je normalan kod starijih dizel motora, posebno kada se brzo startuju ili kada se naglo stisne papučica gasa. Kod novijih dizela, međutim, crni dim ne bi smeo da se pojavljuje, odnosno ako se pojavi, to ne treba smatrati normalnim. U tom slučaju crni dim je siguran znak da sistem ubrizgava previše goriva koje ne može da sagori za potrebno vreme. Kod benzinskih motora crni dim je znak da je u rezervoaru veoma jaka mešavina goriva, odnosno da ima mnogo goriva, a malo vazduha. Znak da se radi o izrazito jakoj mešavini je i izduvni ventil pokriven crnom čađi sa unutrašnje strane.

U Auto Miki možete pronaći sve vrste potrošnih delova za vaše mezimce jer smo mi tu zbog vas!
Za sva dodatna pitanja, uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!