1. Upoznajte svoj automobil

Svi bi trebali tačno znati kako se ponaša njihov automobil. Način na koji se motor čuje kada ga koristite ili mirisi koje emituje su važni kriterijumi pomoću kojih možete prepoznati probleme sa kojima se suočava vaš mezimac.
Svaki vozač je navikao na svoj automobil, pa će odmah shvatiti da li njegov motor ispušta neobičan zvuk ili oseća da li nešto nije u redu sa načinom njegovog rada.
Čim osetite da nešto nije u redu sa vašim četvorotočkašem, idite na servis da biste rešili problem, pre nego što se pogorša.

2. Obavezno proverite parking mesto

Provera parking mesta je važan aspekt i verovatno možete zamisliti zašto. Možete izgubiti motorno ulje, što je najčešće curenje automobila.
Proveravajući mesto parkiranja automobila, nemoguće je ne primetiti crnu mrlju koju je ulje ostavilo na asfaltu. Na ovaj način ćete odmah prepoznati problem i moći ćete da ga rešite odmah. Čak i ako je mrlja prilično mala, ne odlažite posetu servisu.

3. Obratite pažnju na sitne detalje

Ne morate svakodnevno detaljno proveravati svog ljubimca, ali biste trebali da obratite pažnju na sitne detalje. Generalno, kada automobil ne radi dobro, daće vam znake na kontrolnoj tabli.

4. Proverite nivo ulja i antifriza

Veoma važna stvar za pravilno funkcionisanje bilo kog automobila je provera nivoa ulja i antifriza. Provera nivoa antifriza u automobilu osiguraće da je hladnjak automobila dovoljno napajan da spreči pregrevanje automobila.
Što se tiče ulja, ako je promenjeno ranije, ne bi trebalo da šteti motoru ni na koji način, ali ako nije promenjeno na vreme uticaće sigurno na performanse automobila.

5. Držite se odgovarajuće udaljenosti od automobila ispred

Nije uzalud u knjigama zakona određeno da se držimo na određenoj udaljenosti od automobila ispred nas. Time ćete imati vremena da reagujete ako automobil ispred vas naglo zakoči.
Ovo pravilo se posebno preporučuje za vreme lošeg vremena, kada bilo koji vozač zna da će morati da koči rano, put kočenja treba da bude dvostruko veći od normalnog, posebno ako napolju pada kiša ili led. Premala udaljenost od automobila ispred može dovesti do prilično ozbiljnih nezgoda.

6. Naučite nekoliko jednostavnih načina održavanja automobila

Tokom vožnje možete naići na niz nepredviđenih situacija. Možete ispuhati gumu, možete napraviti pero, možete izgoreti sijalicu ili osigurač itd. Zbog toga ne smeta znati nekoliko osnovnih stvari kako biste se snašli sami.
Mnoga rešenja manjih problema kao što je zamena osigurača mogu se naći čak i na Internetu, a postoje vrlo eksplicitni vodiči iz kojih korak po korak možete naučiti kako se radi takav postupak. Ili možete zatražiti pomoć od prijatelja koji već zna kako se to radi.

Izvor: Daily Driven
Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!