Od prvog novembra, po zakonu o saobraćaju, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.
Tolerancija postoji ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu.
Ipak, savetujemo da i ukoliko nema snega na kolovozu, sa padom temperature ispod 7 stepeni u zimskim danima, obavezno stavite zimske gume na vašeg mezimca.
U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.
Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.
U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prijanjanja. Oprema za povećanje prijanjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci zasneg” ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.
Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju. Za razliku od letnjih, zimski pneumatici se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C, jer ispod 7 stepeni letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse.

U Auto Miki možete pronaći kompletnu zimsku opremu za vaše četvorotočkaše!

Izvor: balkanprogres.com
Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!