Bilo da ste se uputili ka Zlatiboru, Kopaoniku, Tari ili nekoj drugoj lokaciji, vožnja planinskim putevima značajno se razlikuje od relativno očišćenih gradskih kolovoza. Zato, osim potpuno ispravnog vozila, biće vam potrebna još neka oprema koju ćete poneti sa sobom, i na taj način povećati stepen bezbednosti.
Pored obaveznih zimskih guma, odlazak na planinu zahteva lance i to na dohvat ruke. Sa lancima po snegu možete voziti brzinom od 70 do 80 km/h, a na suvom najviše 60 km/h.
Pored lanaca, u gepeku automobila trebalo bi poneti i vreću s peskom i ašovčić. Oni će vam biti spas ukoliko se desi da ne možete da krenete ili vam auto proklizava na zaleđenom putu. Setite se ovoga pre puta, jer će zauzeti malo mesta u vozilu a puno će vam značiti.

Ponesite i sprej za odmrzavanje kojim ćete odlediti smrznutu bravu. Biće vam od velike koristi ukoliko vam auto bude proveo ledenu noć pod otvorenim nebom, što je gotovo sigurno da će se desiti tokom boravka na planini. Pre nego što krenete možete preduprediti zaleđivanje gumenih i plastičnih povrština tako što ćete ih premazati sredstvom koja sadrže glicerin.
Najzad, kada pripremite vozilo, pripemite i sebe tako što ćete biti odmorni i skoncetrisani da vozite po često vrlo nezgodnim planinskim putevima. Zaboravite na brzu vožnju i manevrisanje, jer je najvažnije da bezbedno stignete na željenu destinaciju.

U Auto Miki možete pronaći kompletnu zimsku opremu za vašeg mezimca!

Izvor: gde.rs
Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!