Kada se govori o sijalicama za auto i uopšte o izvorima osvetljenja, postoji nekoloiko stavki o kojima je potrebno razmišljati prilikom njihove zamene i eventualnom uvođenju novog izvora.
Najpre, potrebno je da se konsultujete za zakonima i pravilima o osvetljenju, te tome šta je kojem automobilu dozvoljeno i prilagodljivo, kako bi mogao da prođe tehnički pregled prilikom registracije vozila. Nakon toga, postoje tri stavke koje razlikuju sve postojeće izvore osvetljenja.
Tu je najpre vek trajanja, neke traju duže, neke kraće, što odmah znači da ako se odlučite za sijalice za auto koje su dužeg veka, onda ćete morati u startu da ih više i platite, ali se to na duže staze više i isplati. Pored toga, tu je i jačina svetla. Jače svetlo obezbeđuje i do 50% veću vidljivost na putu, što dodatno obezbeđuje sve učesnike u saobraćaju, ali veća jačina značiće i kraći vek trajanja, i kao treća stavka, navodi se belina svetla. Ukoliko je svetlo belo, onda je sva signalizacija bolje vidljiva, što opet dodaje sigurnosti i bezbednijoj vožnji.
Kod nas su nekako najzastupljeniji LED i halogeni izvori osvetljenja, pa je bitno znati razlike među njima.

Halogene sijalice za auto

Kada se spomenu sijalice za auto, onda se najpre govori o halogenim sijalicama za auto, jer su one tu najduže prisutne i koriste se oduvek. Međutim, kako im je bilo potrebno mnogo snage za rad, trošile su dosta energije, imale kratak životni vek, na tržištu su se pojavili i drugi izvori osvetljenja, kao mnogo bolja opcija. Ali, halogene sijalice za auto su samim napretkom svega poboljšane, zbog čega se i dan danas najviše koristi, a na šta ipak u najvećoj meri utiče činjenice da su najprihvatljivije prema Pravilniku o saobraćaju i zakonima koji se posebno poslednjih godina menjaju čak i na mesečnom nivou.
Halogene sijalice za auto su tako doživele brojne promene, poboljšan im je kvalitet u velikoj meri, pa tako imamo različite vrste H1, H4, H7 halogene sijalice za auto, kada govorimo o ubodnim sijalicama, te razne vrste sijalica koje se koriste za kamione i autobuse.

LED sijalice za auto

LED auto svetla su nastala kao potreba da se halogenim sijalicama pridruži bolja verzija izvora osvetljenja, a njihovu popularnost uslovilo je više stvari. Najpre, LED sijalice za auto daju nešto luksuzniji i lepši izgled vozilu, što je svakako vozačima jedan od bitnijih momenata, pa osim kao auto svetlo, mogu se iskoristiti za dekoraciju unutrašnjosti vozila, zbog čega ono neretko promeni svoj izgled u velikoj meri. Ali, to nije najvažnija stavka u pogledu njihove popularnosti i kvaliteta. Prilikom startovanja motora, LED sijalicama je potrebno jako kratko vremena da postignu svoju potpunu osvetljenost, što je posebno važno u zimskim uslovima, kada je halgoenim sijalicama za auto potrebno prilično više vremena da dostugnu potpunu osvetljenost koju poseduju. Uz sve to, LED sijalice za auto su otporne na vibracije, a kako su mnogi putevi kod nas loše konstrukcije, puni rupa, onda to i te kako znači.
Naravno, LED svetla imaju mnogo duži vek trajanja, često se dešava da jednom instalirana, LED auto svetla nije potrebno ni menjati, pa početno veće ulaganje se znatno oseti u kasnijem periodu kao ozbiljna ušteda.

Izvor: economy.rs
Uvek na raspolaganju,
Vaš Auto Mika!